Robin:
Zad.
Do paraboli o równaniu y=ax2 +bx+c należą punkty o współrzędnych (0,0) (3,0). Prosta o równaniu y = x+1 jest styczna do tej paraboli. Wyznacz współczynniki a,b,c.
Kosmos;/
5 gru 20:54
Jakub:
Na początku podstaw współrzędne punktów do paraboli.
0 = a*0
2+b*0+c <- z tego masz, że c = 0
0 = a*3
2+b*3+c
0 = 9a+3b <- uprościłem 2 równanie i za c dałem 0
-3b=9a /:(-3)
b=-3a
y = ax
2 -3ax <-równanie paraboli po podstawieniu
wyznaczonych współczynników
y=x+1
x+1 = ax
2-3ax
ax
2-3ax - x- 1 =0
ax
2+(-3a-1)x-1=0
to równanie musi mieć tylko jedno rozwiązanie, bo styczna ma tylko jeden punkt wspólny z parabolą czyli Δ=0, czyli jak policzysz Δ i przyrównasz ją do 0 to będziesz miał równanie z "a" z którego to "a" wyznaczysz.
Rzeczywiście kosmos
5 gru 21:53
Robin:
dziękuje
Mam to na fakultetach i że niby to jest podstawa, ale dobra ;p
7 gru 22:59
Jakub:
Podstawa to jest jeśli chodzi o zakres materiału ale nie jeżeli chodzi o trudność
8 gru 14:50