Jeżeli obwód przekroju osiowego czapki w kształcie stożka jest równy 24, a promień podstawy
jest o 4 krótszy od tworzącej stożka, wówczas:
a)tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30o
b) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim, że
cos α= √22
c)tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60o
d) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim, że
sinα= √22
2l + 2r = 24
l = r + 4
r + 4 + r = 12
2r = 8
r = 4
l = 8
| r | 1 | |||
cosα = | = | => α = 60o c | ||
| l | 2 |