pelagia10 Mam tez pilny uklad rownan: a)
2
X - 4x +3 - y = 0
1/2 y + x = 3
b)
y= 2 x + 3
2
2X - 4x - y + 3 = 0
3 gru 22:48
Miki:
a) 1/2 y = 3- x /*2
y= 6 - 2x
x2 -4x +3 - 6 +2x=0
x2 - 2x -3= 0 Δ=16 √Δ=4
x1=3 x2= - 1
to
y1= 6 - 2*3 = 0
y2= 6 -2*( - 1) = 6+2= 8
odp x= 3 y= 0
x= - 1 y= 8
3 gru 23:38
Miki:
b)
y= 2x+3
2x2 -4x - y +3 = 0
2x2 -4x -(2x +3) +3 =0
2x2 - 6x -3 +3=0
2x2 - 6x = 0
x(2x-6) =0 <=> x=0 lub x= 3
to y= 2*0+3=3 y= 2*3+3= 9
odp: x=0 y = 3 lub x = 3 y= 9
3 gru 23:43
pelagia10:
A móglbys mi napisac to wszystko jeszcze raz ze wszystkimi szczegolam bo nie mam pojecia
z kad sie wziela Δ,a musze miec to na gotowo po kolei.Jak mozesz to obydwa
przyklady,proszę


Tak to jest jak po 15 latach zachcialo mi sie isc do szkoly i nie
mam bladego pojecia co do tych zadan,atak wogole to wielkie dzieki.
4 gru 11:34
Basia:
w której jesteś klasie?
uczyłaś się już rozwiązywania równań kwadratowych?
Δ=b2-4ac
a=1
b=-2
c=-3
Δ=(-2)2-4*1*(-3)=4+12=16
tą metodą rozwiązujemy równania postaci ax2+bx+c=0 (także nierówności)
4 gru 12:01
Basia:
a nawiasem mówiąc Miki to kobieta
4 gru 12:07
pelagia10:
Dzieki,pierwszy raz trafilam na te strone i nie bardzo wiem kto jest kim.A tak wogole to
zawsze bylam glabem z matmy,zreszta to widac
4 gru 13:25
Basia:
Nie zakładaj z góry, że czegoś nie potrafisz. Jeśli nie pamietasz wzorów poszukaj w
podręczxnikach, albo pytaj. Zawsze ktoś Ci podpowie. Najlepiej pytać o konkrety np. jak
rozwiązujemy równania kwadratowe, jaki jest wzór na Δ itd. Wtedy szybciej dostaniesz
wskazówki, bo całego wykładu to się tu nie da szybko zrobić.
Pozdrawiam i powodzenia
4 gru 13:42