kiedy w wielomianach x∊R?
rademenes: kiedy w wielomianach x∊R?
7 kwi 16:54
Bodzio: to jest inczaczej że x nalezy do rzeczywistych. a rzeczywsite to są wszystkie liczby czyli może
być kazdą liczbą, od minus nie skończoności do plus nie skończoności
7 kwi 16:59
rademenes: tak to wiem. tylko zrobilam zadanie i mi wyszedl konkretny pierwiastek a x∊R i nie wiem czy ja
mam blad czy jest w odp
7 kwi 17:03
Bodzio: to pokaż treść, to jak będe umial to zrobie i zobaczymy
7 kwi 17:05
rademenes: 8x3− 12x2+ 6x=(2x−1)3+1
7 kwi 17:07
Bodzio: tak mi wyszlo 1=0 czyli w takim wypadku x nalezy do R
7 kwi 17:12
Bodzio: bo mi sie po obu stronach wszystko zredukowało... więc widocznie sie gdzieś pomyliłaś

.
użyłaś wzoru na sume trzecich potęg ze wzorów skr mnożenia?
7 kwi 17:12
7 kwi 17:13
rademenes: o ja cie... ja to do kwadratu wzielam...żal...
7 kwi 17:14
Bodzio: jak tam masz (2x−1)3+1 i to rozłożysz wg wzoru to to się wsyzstko ładnie skraca z drugą
stroną:
8x3− 12x2+ 6x= 8x3− 12x2+ 6x + 1 czyli zostaje 0=1
7 kwi 17:15
rademenes: tak... znam ten wzor tylko nie wiem po jaka ch... podnioslam to do drukiej potegi a nie do
trzeciej.
7 kwi 17:17
Bodzio: coś o tym wiem

ale jak sama wiesz gdzie co jest żle to git tak czy siak
7 kwi 17:20
rademenes: oczywiscie
7 kwi 17:23