Trójkąt ABC wpisano w okrąg, następnie poprowadzono sieczną równo
Jan Kowalski: Trójkąt ABC wpisano w okrąg, następnie poprowadzono sieczną równoległą do stycznej w punkcie A,
przecinającą boki AC i AB odpowiednio w punktach D i E. Udowodnij, że na czworokącie BCDE
można opisać okrąg.
Proszę o pomoc − jestem słaby z tego działu..
Dziękuję
7 kwi 15:54
Jan Kowalski: Pomoze ktos?
7 kwi 16:23
Jan Kowalski: Halo?
7 kwi 16:37
Humanista:
7 kwi 16:58
Jan Kowalski: Proszę o pomoc w tym zadanaiu..
7 kwi 17:13
Pomoze ktos?:
7 kwi 18:04
Jan!!:
7 kwi 20:02
Vax:

Niech ∠CBA = α, wtedy jako kąt dopisany, również ∠CAX = α, czyli ∠CDY = α, czyli ∠EDC = 180*−α
skąd bezpośrednio teza.
20 paź 23:12