matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Sierp:
W trapezie ABCD (AB∥CD) dane są: |AB|=12cm |CD|= 4cm |BC|=8cm. Ramiona trapezu przedłużono tak , że przecieły się w punkcie S. Oblicz obwód trójkąta ABS.
7 kwi 15:52
Kosa:
12/4=x+8/x 12x=4x+32 8x=32|/8 x=4 4+4+12+8+8=36cm
7 kwi 16:01