Nom pomórzcie:D
Ewka:P: Zadanie1
Dwóch braci pokonuje drogę z domu do szkoły pieszo. Mołdszy potrzebuje na przebycie tej trasy
30 minut, a straszy 20 minut. Po ilu minutach starszy brat dogoni młodszego, jeśli wyjdzie z
domu 5 minut po nim ?

Zadanie2
Traktor o większej mocy może zaorać pole w ciągu 12h, a o mniejszej mocy w ciągu 36h. W ciągu
ilu godzin zorzą pole dwa trakotry pracując jednocześnie?
7 kwi 15:44
nata: zad2.
1/12+1/36=1/x
wystarczy rozwiązać
9 maj 00:26
nata: zad.1
czas młodszego t1 = czas starszego t2 + 5 minut
prędkość młodszego s/30
prędkość starszego s/20
obaj pokonali taką samą drogę, a droga = prędkość * czas
s/30 * t1 = s/20 * t2
podstawiamy za t1 = t2 + 5
i otrzymujemy t2 = 10 minut
9 maj 00:38