matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole trojkata
Johanna2188:
pole trojkata ABC jest równe 14 cm2.oblicz miare kata ostrego BAC,gdy |AC|=8,|BC|=7
7 kwi 12:50
M:
25 kwi 06:15
Miś Uszaty:
P
Δ
=14cm
2
BC=a=7 AC=b=8 AB=c ∡ACB=γ Szukane ∡BAC=?
1
P
Δ
=
a*b*sinγ
2
P
Δ
sinγ=
1
a*b
2
14
1
sinγ=
=
28
2
γ=30
o
Z twierdzenia cosinusów c
2
=a
2
+b
2
−2*a*b*cos30
o
ic>0
√
3
c
2
=7
2
+8
2
−2*7*8*
2
c
2
=49+64−56
√
3
c
2
=113−56
√
3
c=
√
113−56
√
3
Z twierdzenia sinusów
c
a
=
sinγ
sinα
sinγ*a
sinα=
c
0,5*7
sinα=
√
113−56
√
3
7
sinα=
2
√
113−56
√
3
25 kwi 11:16