meg: an=13+23+33+...+n3/3n3
3 gru 21:47
sara: oblicz granicę ciągu an=13+23+33+...+n3/3n4
3 gru 21:48
Basia:
najpierw trzeba udowodnić (indukcja), że
13+23+33+......+n3= [n(n+1)/2]2
a potem skorzystać z tego wzoru
to już proste
3 gru 21:59
b.: albo, zależnie od tego, co już umiesz, można
napisać 3an = (1/n)* [ (1/n)3 + (2/n)3 + ... (n/n)3) ]
i zauważyć, że to 3an jest sumą Riemanna dla funkcji f(x)=x3 na odcinku [0,1] (podział
na n równe części, prawe końce jako punkty pośrednie), a że to jest funkcja całkowalna,
więc granicą an będzie
(1/3) ∫01 x3 dx
4 gru 10:36