matematykaszkolna.pl
gość: rysunekjeśli A = <−4,5>, B={5,6}, to różnica A czy rysunek jest dobrze? Czy przy 5 kołeczko ma być niezamalowane jaka jest poprawna odp? wiem że ma być <−4;5), ale czy wykonałem poprawnie rysunek?
7 kwi 11:25
WiolaK: Rysunek nie jest poprawny. Zwróć uwagę na nawiasy. A to przedział domknięty <−4,5>, natomiast B to nie przedział, tylko dwa punkty 5 i 6 (świadczą o tym nawiasy klamrowe). Dlatego jeśli od A odejmiesz B, to dostaniesz przedział prawostronnie otwarty <−4,5). Tak naprawdę usuwasz z niego tylko jeden punkt (5). 6 usunąć ze zbioru A nie da się, bo po prostu jej tam nie ma.
7 kwi 11:53
gość: o to dobrze czyli jest? bo wiem ze odpowiedz to właśnie <−4,5) a mogłbyś \ mogłabyś pokazac jak powinien wygladać ten obrazek? Bo z tego opisu nie bardzo mogę się połapaćemotka
7 kwi 11:57
RobCio:
7 kwi 12:04
WiolaK: Ale nie potrafię tu zrobić obrazka. A to przedział obustronnie domknięty, więc prawie to co na Twoim rysunku, tylko z zamalowaną kropką po obydwu stronach. B to dwie kropki − na 5 i na 6. Najlepiej narysować te zbiory na dwóch rysunkach. Natomiast A\B wygląda tak jak A, tylko z otwartą kropką z prawej strony. Pomogło Ci to trochę?
7 kwi 12:14
RobCio: Zbiór B dwie kropki niezamalowane, tak?
7 kwi 12:17
RobCio: Zbiór B dwie kropki niezamalowane, tak?
7 kwi 12:26
WiolaK: Zbiór dwie to dwie kropki zamalowane. Ale tylko te dwie kropki, a nie przedział między nimi.
7 kwi 12:27
WiolaK: Pisałam o zbiorze B. Literka B się zgubiła emotka
7 kwi 12:27
RobCio: rysunekz Twojego opisy wydedukowałem że chodzi własnie oto? tylko że ten zriór B jakoś dziwnie wyglada jak to przenieść mam na całość?
7 kwi 12:32
RobCio: halo:(
7 kwi 12:37
WiolaK: Dokładnie tak obydwa wyglądają emotka Nie da się ich narysować na jednym rysunku, bo kropki w punkcie 5 nałożą się na siebie. Możesz jeszcze tylko dorysować nowy rysunek, gdzie będzie różnica tych zbiorów. I radziłabym je rysować tak, żeby 5 na rysunku ze zbiorem B była dokładnie pod 5 z rysunku zbioru A emotka
7 kwi 12:46
Johanna2188: sorry ja pokaze ci jak ja zawsze rysowalam ok
7 kwi 12:57
RobCio: dobrze, dziękuję
7 kwi 13:00
WiolaK: A jak wstawiacie tutaj te rysunki?
7 kwi 13:03
RobCio: jak masz okienko w krótym piszesz to nad nim masz znaki i po prawej stronie jest : inne i rysuję pogrubioną czcionką i rysujesz jak w paincieemotka
7 kwi 13:06
RobCio: czyli jak będzie ? bo juz sie sam pogubiłem z tym wszystkim
7 kwi 13:12
WiolaK: A jak do rysunku dodajesz literki i cyfry?
7 kwi 13:18
RobCio: jak już włączysz opcje rysowania to masz tam do wyboru: linie, kołka itd, a opcja pisania włacza się jak naciśniesz w T − to wygląda jak T, jest ono pod strzałką
7 kwi 13:25
WiolaK: rysunekJa narysowałabym to w ten sposób.
7 kwi 13:52