Proszę o sprawdzenie
Beata: Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej przechodzącej przez punkt D(−2,4)
2x−8y+1=0
Proszę o sprawdzenie
2x−8y+C=0 prosta równoległa
2*(−2)−8*4+C=0
−4−32+C=0
C=36
2x−8y+36=0
−8x−2y+C=0 prosta prostopadła
−8*(−2)−2*4+C=0
16−8+C=0
C=−8
−8x−2y−8=0
7 kwi 11:20
dandek: myślę że chyba troche nie taK
7 kwi 12:19
7 kwi 12:22
WiolaK: A ja uważam, że jest bardzo dobrze
7 kwi 12:24
WiolaK: Dandek, ale Twoje równanie na prostą y jest tylko przekształcone. W rzeczywistości to ta sama
prosta.
Beata, Twoje rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne.
7 kwi 12:26
dandek: prosta równoległa ma współczynnik kierunkowy a taki sam jak dana prosta
aby policzyć b wstawiamy dany punkt D
| | 1 | | 1 | |
więc prosta równoległa ma równanie y= |
| x+4 |
| |
| | 4 | | 2 | |
7 kwi 12:28
dandek: Prosta Prostopadła do danej ma współczynnik kierunkowy a=−4
y=−4x+b wstawiamy dany punkt D
4=−4*(−2)+b
b=−4
Równanie prostej prostopadłej y=−4x−4
7 kwi 12:32
dandek: dla funkcji równoległej a=a
7 kwi 12:33
WiolaK: Czyli wyszło Ci dokładnie to samo co Beacie
7 kwi 12:47