Ciągi liczbowe
Stasia: Bardzo proszę o pomoc krok po kroku, będę bardzo wdzięczna.
1,Dany jest ciąg an=n2+4n−8
a)którym wyrazem tego ciągu jest liczba 24
b)zbadaj czy liczba 10 jest wyrazem tego ciągu
2.W pewnym ciągu arytmetycznym a4=2 , a8=14
a)oblicz jeden wyraz i różnicę tego ciągu
b)oblicz sumę 100 początkowych wyrazów tego ciągu
7 kwi 10:37
WiolaK: 1. Obliczmy kilka pierwszych wyrazów tego ciągu:
a
1 = 1
2 + 4*1 − 8 = 1+4−8 = −3
a
2 = 2
2 + 4*2 − 8 = 4+8−8 = 4
a
3 = 3
2 + 4*3 − 8 = 9+12−8 = 13
a
4 = 4
2 + 4*4 − 8 = 16+16−8 = 24
a) Liczba 24 jest czwartem wyrazem ciągu (a
4 = 24).
b) Liczba 10 nie jest wyrazem tego ciągu, ponieważ jest on rosnący. Żaden z pierwszych 4
elementów nie wynosił 10, a kolejne będą większe od 24.
2.
| | a8 − a4 | | 14−2 | | 12 | |
a) r = |
| = |
| = |
| = 3 |
| | 8−4 | | 8−4 | | 4 | |
| | (a1+a100)*100 | |
b) a1 + a2 + ... + a100 = |
| |
| | 2 | |
Potrzebujemy a
1 i a
100.
a
1 = a
4 − (4−1)*r = 2 − 3*3 = 2−9 = −7
a
100 = a
1 + (100−1)*r = −7 + 99*3 = −7 + 297 = 290
Zatem:
| | (−7+290)*100 | | 283 * 100 | | 28300 | |
a1 + a2 + ... + a100 = |
| = |
| = |
| = 14150 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 kwi 12:43
Stasia: Bardzo, bardzo dziękuję
7 kwi 16:28
Klaudys__: To jest źle obliczone .
1 lis 16:48