Asica : Hej

To znowu ja z porcyjką nowych zadan

Tym razem powiedzcie mi tylko czy dobrze
myśle (znając mnie to pewnie zle

) ale do rzeczy : Dwa trojkaty prostokatne sa podane
w skali 1:3. Suma dlugosci przyprostokatnych pierwszego trojkata wynosi 8 cm, zas
roznica dlugosci przyprostokatnych drugiego rowna sie 6 cm. Oblicz pola tych trojkatow.
Moja teoria :
x+y=8
x-y=6
---------
2x+0y=14 //:2
x=7
7+x=8
x=8-7
x=1 (w skali 1:3)
3 gru 21:16
Basia:
no nie całkiem, jeśli skala podobieństwa wynosi 3 to przyprostokatne drugiego to 3x i 3y;
chyba że źle rozumiem treść
3 gru 21:25
Asica : Tak, masz rację jeden trójkąt bedzie maiał takie wymiary jak te moje u góry a drugi
bedzie miał te wymiary, które wyjdą z twojego układu równań, a to ciekawe, że to
przeoczyłam
3 gru 21:29
Liluś : Aj zapomniałam podziękować

dziękuje !
3 gru 22:14