Mery: Czy ktoś mi może pomóc w tym zadaniu

Kasia ma w skarbonce o 240 zł więcej niż Marta.Pieniądze Marty stanowią 3/4 sumy,jaką ma
Kasia. Ile pieniędzy ma każda z dziewcząt ?
3 gru 20:54
Basia:
x- pieniądze Kasi
y- pieniądze Marty
x=y+240
y=3/4*x
x=3/4*x+240
dalej powinnaś sobie poradzić
3 gru 20:59
Kika:
x --- pieniadze Marty
x+240 -- pieniadze Kasi
3/4(x+240) = x
3/4*x +180 = x
4/3/4*x - x = -180
- 1/4*x = - 180
x = 720
Marta ma 720 zł
a Kasia 720 +240 = 960 zł
3 gru 21:03
Mery: Kika możesz mi wytłumaczyć bo nie za bardzo wiem skąd się wzięło to 4/3/4*x - x = -180
Proszę
3 gru 21:12
Kika:
Tam niepotrzebnie napisało mi się 4/ jest tylko 3/4*x sorry
ale dobrzeże pytasz
3 gru 22:46
Mery: Dziękuje
4 gru 15:02