Zaoczny uczen :(: bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
logx(2-x)=2
3 gru 20:42
karmnik: Domyślam się, że to x jest przy podstawie
x
2=2-x
x
2+x-2=0
Δ=1+8=9
dalej sam
3 gru 20:44
Basia:
zauważ, że 2=log100
czyli log[x(2-x)]=log 100
czyli x(2-x)=100
dalej powinieneś sam sobie poradzić
3 gru 20:45
Basia:
możliwe, że karmnik ma rację
3 gru 20:46
Zaoczny uczen :(: czyli kto ma racje ?

bo wiecie zaocznemu uczniowi pracującemu w dzień nie jest łatwo
pojąć logarytmy
3 gru 20:47
Basia:
no jeśli napisałeś prawidłowo to ja
a jeśli to miało być tak: logx(2-x)=2 to karmnik
3 gru 20:53
Pyniuxd: to mialo byc tak jak karmnik pisal. ok juz powoli zaczynam kumac

i teraz mam obliczyć
x1 i x2 ?
3 gru 21:00
Basia:
tak Δ i pierwiastki
3 gru 21:09
Pyniuxd: basiu kocham cie xDD hehe dzieki za pomoc
3 gru 21:15