karmnik:
2log56 log5x
x - 13 * 6 +42 ≤0
log56
odp. <5,5 >
Nie wiem jak roziwązać tego typu zadanie.
3 gru 20:04
Basia:
karmnik na litość boską co to jest? te logarytmy to wykładniki potęg? a ten log56 w
drugiej linii to co? napisz to jakoś porządniej
3 gru 20:56
karmnik: To są potęgi.
x do potęgi 2log56 - 13*6 do potęgi log5x +42≤0
odpowiedź <5, 5 do potęgi log67>
Tam był mały błąd.
3 gru 21:31
Basia:
czyli ma być tak
x2log56-13*6log5x+42≤0
i jesteś tego całkiem pewny?
3 gru 21:37
karmnik: Tak. Takie mam zadanie. I odpowiedź również zamieściłem.
Nie wiem ogóle jak zabrać się za ten przykład. Potrafię zrobić trudniejsze, lecz tego nie
umiem wogóle ruszyć.
3 gru 21:41
Basia:
nie mam na razie pomysłu, ale obiecuje że pomyślę
3 gru 21:48
Basia:
no już mi zaświtało
t=log5x ⇔ 5t=x
(5t)2log56-13*6t+42≤0
52tlog56-13*6t+42≤0
(5log56)2t-13*6t+42≤0
(6t)2-13*6t+42≤0
dalej sobie poradzisz
3 gru 21:55
Miki:
Karmnik

podstaw x= 5
log5x
5
log5xlog536 - 13 *6
log5x + 42≤ 0
log
5x = t
5
t*log536 - 13*6
t + 42≤0
36
t - 13 *6
t +42≤ 0
za 6
t = z
z
2 - 13 z +42 ≤ 0 Δ =1 z
1 = 6 z
2 = 7
to
6
t= 6 6
t = 7
t = 1 t = log
67
więc log
5x = 1 log
5 x = log
67
wiec x= 5 lub x = 5
log67
ponieważ to nierowność
wiec
x E < 5, 5
log67>
karnmik jakis prezent za to chyba dostanę co

?
kończ juz te log bo nóż w kieszeni sie otwiera

3 gru 22:16
Miki:
Karmnik

!
poddziekowania i dla Basi i dla mnie

3 gru 22:21
karmnik: dzięki
3 gru 22:22
Miki: Całusa bys chociaz przesłał
3 gru 22:24
3 gru 22:51