antyk: rozwiąż równanie
(x2-2x+2)(x-1)2
3 gru 19:52
andrio1: x4-4x3+7x2-6x+2
3 gru 19:54
Kika:
z drug. nawiasu x= 1 --- pierwiastek podwójny
w pierwszym nie ma pierw rzeczyw. bo delta ujemna
3 gru 19:55
karmnik: (x2-2x+2)(x-1)2
(x2-2x+2) to jest to samo co (x-1)2
czyli (x-1)2(x-1)2
x=1
3 gru 19:55
karmnik: Ah faktycznie. Pomnożyłem 2*2 zamiast 2*4
3 gru 19:56
Kika:
Podzdziel przez (x - 1) bo w(1)=0 czyli x =1
i dalej sprawdź czysa pierw. itd ok?
3 gru 19:56
andrio1: a nie tak ze (x-1)2 to x2-2x+1
3 gru 19:57
Kika:
A po co jakjuż widać ,że x = 1


nie utrudniaj sobie życia
3 gru 19:58
karmnik: x4-4x3+7x2-6x+2= (x-1)(x-1)(x-1)(x-1) po rozkładzie wielomianu, więc x=1
3 gru 20:00
antyk: i jeszcze jedno x3-2x2+x
3 gru 20:02
karmnik: x3-2x2+x
x(x2-2x+1)
x1=0 x2=1
3 gru 20:05
andrio1: a wisz jakcos takiego zrobic?
zad4 w trojkacie rownoramiennym boki maja dlugosc 5 cm 5cm i 6cm oblicz sinusy katow
trojkata
3 gru 20:06
Kika:
ze wzoru sinusów
a b c
------- = 2R ------- = 2R ------- =2R
sinα sinβ sinγ
obliczymy 2R gdzie R - promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
abc
R = -----------
4 S S -- pole trójkata
pole można policzyć ze wzoru Herona Jak znasz taki wzór

lub ze wzoru S= 1/2 a*h ale trzeba policzyc h
z tw, Pitagorasa
h
2 = b
2 - (1/2a)
2
h
2= 25 - 9 h2= 16 h = 4
czyli S = 1*2*6*4 = 12 cm
2
5*5*6 50 25
czyli R = -------------- = --- = ----
4*12 8 4
czyli 2R = 25/2
5 25
więc ------ = ---- → sin α = 10/25 = 2/5
sin α 2
drugi sin taki sam bo trjkat równoram
6
a ------- = 2R czyli sinγ=12/25 gdzie γ -- kąt miedzy ramionami
sinγ
3 gru 20:56