Inquence: Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości c i kącie ostrym o mierze α.
Przez wierzchołek kąta prostego poprowadzono prostą l równoległą do przeciwprostokątnej.
Oblicz objętość bryły powstałej po przez obrót trójkąta wokół prostej l.
3 gru 19:29
Basia:
narysuj to sobie, bez rysunku trudno
to będzie walec minus dwa stożki
r - promień (walca i stożków)
h1,h2 - wysokości stożków
h=h1+h2 - wysokość walca
h=c
x,y - przyprostokątne trójkata
dane: c,α
sinα=x/c x=c*sinα
cosα=y/c y=c*cosα
sinα=r/y
r=y*sinα
r=c*sinα*cosα
cosα=h1/y
h1=y*cosα
h1=c*cos2α
sinα=h2/x
h2=x*sinα
h2=c*sin2α
V=πr2 (h-1/3 * h1 -1/3* h2)
podstaw i policz do końca
4 gru 11:22
Basia:
a właściwie to można prościej
V=πr2(h-1/3(h1+h2))=πrr(h-1/3h)=πr2*2/3h=2/3*c*πr2
i wystarczy podstawić za r
V=2/3c*π(csinαcosα)2=2/3*π*c3*sin2αcos2α
4 gru 12:11