Andzia: W trójkącie ABC dane są |AC|=|BC|=a oraz |AB|=b. Prosta równoległa do ramienia AC
przecina boki trójkąta w punktach D i E w taki sposób,że |CE|=|BD|. Oblicz obw tego
trójkąta
(3 kl tech ) pomóżcie
3 gru 19:24
andrio1: jak mamy to obliczyc jak nie ma danych
3 gru 19:25
Andzia: to takie zadanie wlasnie
3 gru 19:29
Andzia: jest tylko rysunek do tego ...
3 gru 19:30
andrio1: aha
3 gru 19:31
Andzia: w odpowiedziach jest ze to wynosi 2a+ab/a+b ale nie wiem skad to sie wzielo
3 gru 19:34
Andzia: ojj tak jest napisane :2a2+ab/ a+b
3 gru 19:35
Miki:
Coś źle napisałas to zad. ,bo obwód bez niczego można podać a+a +b

moze chodzi o obwód trójkata BDE co

piszcie porządnie zadania ,


jak chcecie porzadnych odp OK

?
3 gru 19:41
Andzia: tak DBE
3 gru 20:51
Andzia: nie wiem jak to wogóle liczyc
3 gru 20:52
Miki: Nie panikuj spoko

tak jak Ci pisała Mycha trójkaty sa podobne
więc
b a
--------- = --------
DB a - DB po przekształceniu
a*AD = b*a - b*DB
a*DB +b*DB = a*b
DB( a +b) = a*b
ab
DB= --------
a + b
podobnie
EB = a -DB
ab a
2 +ab - ab a
2
EB= a - -------- czyli EB = ------------------- = ---------
a + b a+b a + b
a
2
DE = EB = ----------
a + b
teraz obwod już prosto
a
2 a
2 ab 2a
2 +ab
-------- + --------- + ----------- = --------------
a +b a + b a + b a +b
i po co ta panika

3 gru 21:47
Miki:
I co Andzia ?/ nawet nie zajrzysz

a tu zadanko juz gotowe czka czeka czeka

3 gru 22:20
delta: Δ
11 wrz 23:03
delta: Ta delta to taki matematyczny żarcik, a tak generalnie to nie jestem Andzią, ale i tak dziękuję
za rozwiązanie zadania, mega pomogło, propsy i Δ dla Ciebie!
11 wrz 23:05