matematykaszkolna.pl
Andzia: W trójkącie ABC dane są |AC|=|BC|=a oraz |AB|=b. Prosta równoległa do ramienia AC przecina boki trójkąta w punktach D i E w taki sposób,że |CE|=|BD|. Oblicz obw tego trójkąta (3 kl tech ) pomóżcie emotikonka emotikonka
3 gru 19:24
andrio1: jak mamy to obliczyc jak nie ma danych
3 gru 19:25
Andzia: to takie zadanie wlasnie emotikonka
3 gru 19:29
Andzia: jest tylko rysunek do tego ...
3 gru 19:30
andrio1: aha
3 gru 19:31
Andzia: w odpowiedziach jest ze to wynosi 2a+ab/a+b ale nie wiem skad to sie wzielo
3 gru 19:34
Andzia: ojj tak jest napisane :2a2+ab/ a+b
3 gru 19:35
Miki: Coś źle napisałas to zad. ,bo obwód bez niczego można podać a+a +bemotikonka moze chodzi o obwód trójkata BDE coemotikonka piszcie porządnie zadania , emotikonka jak chcecie porzadnych odp OKemotikonka?
3 gru 19:41
Andzia: tak DBE emotikonka
3 gru 20:51
Andzia: nie wiem jak to wogóle liczycemotikonka
3 gru 20:52
Miki: Nie panikuj spokoemotikonka tak jak Ci pisała Mycha trójkaty sa podobne więc b a --------- = -------- DB a - DB po przekształceniu a*AD = b*a - b*DB a*DB +b*DB = a*b DB( a +b) = a*b ab DB= -------- a + b podobnie EB = a -DB ab a2 +ab - ab a2 EB= a - -------- czyli EB = ------------------- = --------- a + b a+b a + b a2 DE = EB = ---------- a + b teraz obwod już prosto a2 a2 ab 2a 2 +ab -------- + --------- + ----------- = -------------- a +b a + b a + b a +b i po co ta panika emotikonkaemotikonka
3 gru 21:47
Miki: I co Andzia ?/ nawet nie zajrzyszemotikonka a tu zadanko juz gotowe czka czeka czeka emotikonkaemotikonka
3 gru 22:20
delta: Δ
11 wrz 23:03
delta: Ta delta to taki matematyczny żarcik, a tak generalnie to nie jestem Andzią, ale i tak dziękuję za rozwiązanie zadania, mega pomogło, propsy i Δ dla Ciebie!
11 wrz 23:05