Agula: zaczynasz od ułożenia dwóch układów równań:
a+b=16/4
1/a+1/b=4
Twoim założenie jest, że a*b≠0
Teraz przekształacasz 2 równanie do postaci:
(a+b)/ab=4
Podstawiając masz:
4ab=16/15
Teraz przekształacasz 1 równanie, by wyznaczać współczynnkik b
b=16/15-a
A teraz już tylko podstawiasz:
a(16/15-a)=4/15
Dochodzisz do postaci trójmianu kwadratowego:
-a
2+16/15a-4/15=0 |*15
-a
2+16a-4=0
Δ=16
√Δ=4
a
1=2/5
a
2=2/3
teraz obliczasz b:
b
1=2/3
b
2=2/5
Sprawdzasz z założeniami zad. i wszystko gra, więc odpowiedzią na Twoje zadanie jest para
2 licz spełniajaca ten warunek.
P.S. JAkby cos było jeszcze niejasne, to pisz

pozdrawiam
piecia: dziękuje Agula!

jakbys chciala , to moze jeszcze jedno zadanko? ;>
Wyznacz takie ułamki dodatnie, aby ich róznica byla roiwna 5 i ich iloraz byl rozny 5.