f.kwadratowa
ana: jak się rozwiązuje równania i nierówności kwadratowe z wartością bezwzględną

np
(x+1)(|x|−1) = −0.5

?
5 kwi 22:42
Jack: rozpisz z definicji moduł, potem rozpatrz dwa przypadki i dla każdej z nich rozwiązuj równanie
− tak się robi w ogólności takie zadania,
5 kwi 22:54
ana: a mógłbyś mi to pokazać na tym jednym przykładzie ?
5 kwi 22:59
Jack: jasne, juz.
5 kwi 23:10
Jack: |x|+1<4
x dla x≥0
z def. |x|= −x dla x<0
1) gdy x≥0
x+1<4
x<3
czyli część wspólna x≥0 i x<3 ⇒ x∊<0,3)
2) gdy x<0
−x+1<4
−x<3
x>−3
czyli część wspólna x<0 i x<−3 to x∊(−3,0)
Czyli odpowiedź końcowa to suma zbiorów x∊<0,3)∪ (−3,0).
5 kwi 23:14
ana: czyli w tym moim przypadku to będzie tak : (?)
(x+1)(|x|−1) = −0.5
|x|= x dla x≥0
−x dla x<0
1) dla x≥0
(x+1)(x−1)≥ −0.5
x
2 −1≥−05
x
2 ≥0.5
x≥
√0.5
2)
(x+1)(−x−1) <0.5
−x
2 −x −x −1 < −.05
−x
2 − 2x − 0.5 <0

i teraz delta
5 kwi 23:40
Jack:
1)
(x+1)(x−1)
=−0.5
ponieważ masz RÓWNANIE a nie NIEROWNOŚĆ (w moim przykładzie była nierowność

)
2)
(x+1)(−x−1)
=0.5
a potem delta jak zapisalas.
5 kwi 23:42
ana: tylko że wtedy delta wychodzi ujemna...
6 kwi 00:03
ana:
6 kwi 00:14
Anna:
(x+1)(IxI−1) = −0,5
1/ Zał. x≥0
(x+1)(x−1) = −0.5
| | 1 | | √2 | | √2 | |
x2 = |
| ⇒ x= |
| lub x= − |
| − sprzeczny z zał. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2/ Zał. x<0
(x+1)(−x−1) = −0,5
−(x+1)(x+1) = −0,5
| | 1 | | √2 | | √2 | |
(x+1)2 = |
| ⇒ x+1 = |
| lub x+1 = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | −√2−2 | |
lub x = − |
| − 1 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2−2 | | −√2−2 | |
Są zatem 3 rozwiązania równania: x1 = |
| , x2 = |
| , x3= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 kwi 00:21
ana: nie rozumiem skąd Ci się wzięło nagle x2 = 0.5 ...
6 kwi 00:48