geom analityczna
Aga: punkt A=(−1,3) B=(−2,0) C=(2,−3) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz
współrzędne pkt D.
prosze o pomoc
5 kwi 21:47
Eta:
→ → → →
AB= DC AB=[−1,−3] DC=[2−xD, −3 −yD]
2−xD= −1 −3−yD= −3
xD= 3 yD=0
D( 3,0)
5 kwi 21:56
Aga: ok dzieki

a nie wektorami w jaki sposób to zrobić bo to podstawowe zadanie..
5 kwi 22:01
Eta:
2) sposób
S(x
S, y
S) −− środek odcinka AC i środek odcinka BD
S(
12,0)
x
D= 2x
S − x
B y
D= 2y
S−y
B
x
D= 3 y
D=0
D( 3,0)
5 kwi 22:08
Aga: mam pytanie co do równania xd=2xs−xB skąd się wzięło?
5 kwi 22:15
Eta:
Tak myślałam,że o to zapytasz
| | xB+xD | | yB+yD | |
xS= |
| ..... yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
2x
S= x
B+x
D 2y
S= y
B +y
D
to: x
D= 2x
S−x
B y
D= 2y
S−y
B
5 kwi 22:19
Aga: aaa.. w ten sposób

próbowałam na sposób z długościami odcinków ale ten wydaje sie o wiele prostszy

dziękuję za pomoc
5 kwi 22:22