wielomiany
***: Pewien wielomian jest podzielny przez (x−2). Przy dzieleniu tego wielomianu przez (x−1)
otrzymujemy resztę 2, zaś przy dzieleniu przez (x−3) resztę (−4). Wyznacz resztę z dzielenia
tego wielomianu przez wielomian (x−1) (x−2) (x−3)
zad2 ) Dla jakich wartosci parametrów a i b liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x) =x4−2x3+6x2+ax+b
Prosze o pomoc
5 kwi 20:33
***: Prosze o wytlumacznie
5 kwi 20:48
Jack:
1.
w(x) − nasz wielomian
w(x)=q(x)*(x−1)(x−2)(x−3)+R(x), st(R(x))≤2, czyli R(x)=ax2+bx+c
w(2)=0=R(2)
w(1)=2=R(1)
w(3)=−4=R(3)
Trzeba rozwiązać dany układ trzech równań.
2. Najpierw zbadaj dla W(x) =x4−2x3+6x2+ax+b wartość współczynników a,b dla W(1)=0, potem
policz pochodną i zrób to samo. (Nie liczyłem, ale na powinno wyjść)
5 kwi 21:39
Jack: ...(ale metoda jest ok i powinno wyjść) − chciałem napisać
5 kwi 21:47
***: dzieki

6 kwi 08:40