f.kwadratowa
ana: dla jakich wartosci parametru m równanie ma dwa różne rzeczywiste pierwiastki dodatnie
x2 + 3mx +2m2 +2 = 0
warunki: Δ>0
x1*x2 > 0
x1x2 >0
i jak rozwiazuje Δ> 0 to :
Δ= 9m2 − 5* ( 2m2+2)
Δ= m2−8
i wtedy Δm=32
to jest dobrze ?
5 kwi 20:25
aga: rozwiąż do końca nierówność z warunku Δ >0, czyli m2−8>0
5 kwi 20:28
ana: czyli m>
√8
5 kwi 20:31
aga: moim zdaniem wystarczy tylko ten jeden pierwszy warunek
5 kwi 20:32
Jack: z delty masz tyle: m∊(−∞,√8)∪(√8,+∞)
Uwzględnij jeszcze pozostałe warunki.
5 kwi 20:33
aga: rozwiązujesz to na osi, rysując parabolę, a więc odczytujesz z wykiresu iu mamy:
m∊(−∞;−√8)∪(√8;+∞)
5 kwi 20:34
aga: no tak, nie doczytałam, że mają byc dodanie

więc trzeba dodatkowe warunki
5 kwi 20:35
ana: a z x1*x2 >0
będzie:
c/a > 0
2m
2 +2 >0
2m
2 > −2
2m > −
√2
m> (−
√2) / 2

bo moje obliczenia często nie są dobre
5 kwi 20:36
aga: nie tak rozwiązujemy nierówności kwadratowe. końcówka jest na prewno źle.
5 kwi 20:37
ana: a właśnie jak to jest z tą parabolą

bo a jest dodatnie, czyli ramiona skierowane w górę.. i
na co później patrzę żeby wiedzieć czy np (−
∞; −
√8) u (
√8 ; +
∞) czy np (−
√8,
√8 )
5 kwi 20:38
ana: czyli przez deltę jeśli nie tak
5 kwi 20:39
aga: 2m2+2>0
lewa strona jest zawsze dodatnia, a więc dla kazek m∊R − zaachodzi nierówność
5 kwi 20:39
aga: tak, rozwiązuj przez Δ. w tym przypadku Δ<0 więc nie znajdziesz pierwiastków, ale nierównośc
jest spełniona dla dowolnej liczby m
5 kwi 20:40
ana: no tak.. tylko jak to zapisać ? ja nie do końca wiem..bo nie było mnie na tych lekcjach.. i
troche na rożnych stronach poczytałam
5 kwi 20:41
ana: czyli m e R

z tego

na pewno
5 kwi 20:41
aga: pytanie na co patrzysz rysując parabolę? ma znak nierówności > to te loiczby dla których wukres
jest ponad osią
5 kwi 20:42
aga: może mnie ktoś sprawdzi
5 kwi 20:42
ana: wydaje mi się że tutaj będzie coś z tym √2 .. bo na końcu książki cała odpowiedz do zadania
ze wszystkimi warunkami to m e (−∞, −2√2 )
5 kwi 20:46
ana: z x1+x2> 0
wychodzi:
−b/a czyli :
−3m > 0
czyli ........... ?
5 kwi 20:46
aga: √8 =2√2
5 kwi 20:47
ana: mi by wyszło że m > 0
5 kwi 20:47
aga: −3m>0
m<0
5 kwi 20:47
aga: jak dzielisz przez ujemną, toz mieniasz znak nierówności na przeciwny
5 kwi 20:48
aga: łacząc te 3 warunki, mamy wynik ja w twojej odpowiedzi
5 kwi 20:48
ana: aha

czyli się zgadza

dziękuję ! puki co jasne..
5 kwi 20:49
aga:
5 kwi 20:50
ana: aa jeszcze jedno pytanie żebym wiedziała czy dobrze zrozumiałam z tą parabolą

jak mam
x
2 + 2(m+4)x + m
2 − 2m =0
i mam warunek że Δ> 0
i wychodzi mi Δ= 40m + 64
czyli m> −5
to me ( −
∞; −5) u ( 5; +
∞) ?
5 kwi 20:56
aga: jak Δ=40m+64, to dalej szukasz pierwiastków równiania 40m+64=0
stąd m=−1,6
tu nie rysujesz paraboli bo Δ nie miała potęgi drugiej
5 kwi 21:00
aga: właściwie można rozwiązać nierówność 40m+64>0
więc m∊(−1,6,∞)
5 kwi 21:02