POMOC by cie przydala
rademenes: witam. mam nie lada problem takim oto zadaniem: wykaz ze jezeli liczby p, q, r sa dodatnie i
p+q+r<12, to co najmniej jedno z rownan postaci x2+px+q=0, x2+qx+r=0, x2+rx+p=0 nie ma
rozwiazania.
5 kwi 19:41
klaudynka: ile masz lat?
5 kwi 19:54
rademenes: czy to wazne?

a ty ile? ;>
5 kwi 19:57
klaudynka: troszke

z matmy ci nie pomoge

ale chciałam sobie z kims pogadac, a z nicku wnioskuje ze jestes
chlopakiem
5 kwi 20:01
rademenes: po nicku nie mozesz oceniac, pozory myla, ja po twoim mowie ze masz 11 lat
5 kwi 20:08
klaudynka: mam prawie 16

w szkole na mnie mowia 'klaudynka'
5 kwi 20:11
rademenes: na mnie w szkole mowia marian a jestem maryla
5 kwi 20:14
klaudynka: haha spoko
5 kwi 20:14
tim: Zaraz zrobię.
5 kwi 20:32
tim: x2 + px + q = 0
Δ = p2 − 4q
x2 + qx + r = 0
Δ = q2 − 4r
x2 + rx + p = 0
Δ = r2 − 4p
Udowodnimy, że jeżeli wszystkie równania mają rozwiązanie to p+q+r nie jest mniejsze od 12.
p2 − 4q ≥ 0
q2 − 4r ≥ 0
r2 − 4p ≥ 0
(1) p2 ≥ 4q
(2) q2 ≥ 4r
(3) r2 ≥ 4p −− r2/4 ≥ p −− r4/16 ≥ p2
(1) r4/16 ≥ p2 ≥ 4q −− r4/16 ≥ 4q
(2) q2 ≥ 4r −− q2/4 ≥ r −− q4/16 ≥ r2 −− q8/256 ≥ r4 −− q8/4096 ≥ r4/16
(1) q8/4096 ≥ r4/16 ≥ 4q
q8/4096 ≥ 4q
q7 ≥ 16384
q7 ≥ 47
q ≥ 4
Analogicznie wykazać można, że p≥4 oraz r≥4.
Po zsumowaniu otrzymujemy p+q+r≥12 co przeczy założeniu, więc co najmniej jedno z równań
kwadratowych nie ma rozwiązania.
5 kwi 20:39
tim: Może być?
5 kwi 20:39
tim: Ewentualnie można jeszcze prościej.
p2 − 4q ≥ 0
q2 − 4r ≥ 0
r2 − 4p ≥ 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p2 − 4p + q2 − 4q + r2 − 4r ≥ 0
(4) p(p−4)+q(q−4)+r(r−4)≥0
Skoro p, q, r≥0, to aby wyrażenie (4) było dodatnie to p−4, r−4, q−4 ≥ 0 i dalej wychodzi.
5 kwi 20:43
tim: Poprawka p, q, r > 0 (teraz poprawnie)
5 kwi 20:44
rademenes: wielkie dzeki. teraz to proste sie wydaje
5 kwi 20:48