Pierwiastki
Dominika: Równanie x3 + 9x = 0
ile ma pierwiastków?
5 kwi 19:33
kalafiorowa:
x2(x+9)=0
x2=0 ⋁ x+9=0
x=0 ⋁ x=−9
ma trzy pierwiastki, w tym jeden podwojny, ale ma dwa rozne pierwiastki
5 kwi 19:37
Dominika: dziękuję
5 kwi 19:41
Andrzej: zaraz zaraz... jeśli tam było x
3+9x = 0 to to się rozkłada na
x(x
2+9) = 0 i jest tylko jeden pierwiastek rzeczywisty x = 0

bo z x
2+9 = 0 nie ma
pierwiastka.
5 kwi 20:41
Jack: słuszna uwaga. Kalafiorowa zwyczajnie nieszczęśliwie przeczytała równanie (ile razy mi się
to zdarzało...)
Człon x2+9 nie ma pierwiastków w l. rzeczywistych.
5 kwi 21:43
ola: x*3 − 9x =0
13 wrz 16:22
Mitan: x(x2+9) = x(x−3)(x+3)
równanie ma trzy pierwiastki .
−3 , 0 , 3
14 wrz 15:36
ICSP: x3 + 9x = 0 ⇒ x = 0
14 wrz 15:43
Basia:
@Mitan od kiedy to 33+9 = 0 i (−3)2+9 = 0 ?
14 wrz 16:02
Mitan: Moj blad robilem podobne rownianie akurat i bylo x3−9x=0 a nie +9x
18 wrz 15:49