prosze o pomoc
;):): Dany jest wielomian W(x)= x3+kx2−4
a) wyznacz wspolczynnik k wiedzia ze wielomian ten jest podzielny przez dwumian x+2
b) dla wyznaczonej wartosci k rozwiaz nierownosc W(x)≥0
5 kwi 19:23
an: Raczę podzielić metodą Hornera <uważnie> a następnie z tego drugiego równania obliczyć deltę i
miejsca zerowe dla K a ad)b to nierówność kwadratowa ..powodzenia
5 kwi 19:30
;):): ok

dziex
5 kwi 19:32
Eta:
a) W(−2) =0 => −8+4k −4=0 => k=3
b)W(x)= x3+3x2 −4= x3 +2x2 +x2−4= x2( x+2) +(x+2)(x−2)= (x+2)(x2+x−2)=
= (x+2)(x−1)(x+2)= (x+2)2(x−1)
W(x) ≥0 => (x+2)2(x−1) ≥0 => x€< −1, ∞) U{−2}
5 kwi 19:36
;):): dziękuje mam kilka innych zadan pomozecie
5 kwi 19:41
Godzio: pomożemy
5 kwi 19:42
;):): oo super


z gory dziękuje jeszcze raz
5 kwi 19:43
;):): 1) Dla jakich wartosci a i b wielomiany W(x) i Q(x) są równe?
W(x) = 4ax3+ (−a+4b)x2+(−b+2c)x−c
Q(x) = 12x3+21x2− 2x−2
5 kwi 19:45
Godzio: żeby wielomiany były równe to ich współczynniki przy odpowiednich potegach muszą być równe
4a = 12 => a = 3
−a+4b = 21
−b + 2c = −2
−c = − 2 => c = 2
wylicz teraz b
5 kwi 19:46
an: a tak dla sprawdzenia to
wielomian W(X)=(x+2)(x2+k−2x−2k+4) delta z drugiego uk.=64 zatem k1=−6 a k2=2 następnie
sprawdzam czy dane wielomiany W(x)=x3−6x2−4 dzieli się przez (x−2) odp tak a druga możliwość
W(x)=x3+2x2−4 Odp nie dzieli się przez( x−2) zatem k=−6 ad b)wielomian
W(x)=(x−2)((x2−8x+16) Odp
(−nieskończoności, −2>suma<4, + niesk.)
5 kwi 19:47
;):): 2) Dane są wielomiany W(x) = x2 +x−1, Q(x) = ax +b, H(x)= x3+6x2+4x−5
Dla jakich wartosci a i b zachodzi równość W(x) G(x)= H(x) ?
5 kwi 19:48
an: Eta...coś nam się odp. nie zgrały... :?pomoc bo ja się chyba zgubiłam...
5 kwi 19:50
Godzio: rozumiem że miał być W(x) * Q(x) = H(x)
(x2+x −1)(ax + b) = x3 + 6x2 + 4x − 5
ax3 + bx2 + ax2 + bx − ax − b = x3 + 6x2 + 4x − 5
ax3 + (a+b)x2 + (b−a)x − b = x3 + 6x2 + 4x − 5
Teraz przyrównaj współczynniki
5 kwi 19:51
5 kwi 19:52