matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
Ania:
Proszę o pomoc
Rozwiąż równanie log
x
(2 + x) = 2 + log
x
(4 − x
2
)
5 kwi 18:57
Godzio:
zał. x> 0 x ≠ 1 x > − 2 4 − x
2
> 0 x
2
< 4 x < 4 i x > −4 D: x∊(0,4) − {1} log
x
(2+x) = 2 + logx(2−x) + log
x
(2+x) log
x
(2−x) = − 2 x
−2
= 2 − x
1
= 2 − x /*x
2
x
2
1 = 2x
2
− x
3
x
3
− 2x
2
+ 1 = 0 (x−1)(x
2
−x−1) = 0 dokończ pamiętając o D
5 kwi 19:12