wspolrzedne srodka okregu opisanego na trojkacie
betsy: Znajdź współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie o współrzędnych
A=(6,1), B=(−2,5), C=(−6,−1)
5 kwi 18:48
Jack: wyznacz proste przechodzące przez kazde dwa punkty, potem srodki odcinkow, wzory prostych
prostopadlych do odcinkow przechodzacych prezz te punkty, czyli symetralne (wystarcza dwie) a
na koniec punkt przecięcia symetralnych jako środek okręgu opisanego.
5 kwi 23:39
Julek: to bardzo czasochłonne rozwiązanie
Jack....
Nie lepiej po prostu podstawić współrzędne wierzchołków do wzoru na okrąg ?
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
(6−a)
2 + (1−b)
2 = r
2
... podstaw sobie dalej i liczysz.... masz trzy niewiadome i trzy równania
6 kwi 02:08