zaraz oszaleję ...
Nikka: Ratownik mający stumetrową linę chce przy brzegu plaży wytyczyć dla dzieci kąpielisko w
kształcie prostokąta o największym obszarze. Jakie wymiary powinno mieć kąpielisko.
odp. 25x50 (ale obwód takiego prostokąta jest większy od 100m)
mnie wychodzi 25x25
help
5 kwi 18:45
Eta:

Przy brzegu plaży nie ma ogrodzenia

x, y >0
x +2y= 100 => x = 100 −2y , y€( 0, 50)
P= x*y => P(y)= −2y
2+100y −−− funkcja kwadratowa , ma max.
to x
max= 100−50= 50
wymiary 25m x 50 m
5 kwi 19:11
Nikka: no faktycznie

umknęło mi najważniejsze − czyli, że to kąpielisko
5 kwi 19:55
Nikka: dzięki Eto
5 kwi 19:55
Eta:
5 kwi 19:57
Nikka: może podrzucę Ci jeszcze jedno zadanko
5 kwi 20:04
Nikka: Wiadomo, że z 90 kg suchych łodyg lnu można otrzymać 8 kg lnianego płótna
a) ile kg suchych łodyg lnu potrzeba na wykonanie 6 kg lnianego płótna
b) napisz wzór określający liczbę kg otrzymanego płótna lnianego, w zależności od liczby x kg
suchych łodyg lnu wziętych do produkcji
a) ok
| | 4x | |
b) nie chce wyjść odp. f(x) = |
| |
| | 45 | |
5 kwi 20:14
Eta:
x −−− ilość kg suchych łodyg lnu
5 kwi 21:14
Nikka: ha ha, ja to naprawdę czasami kombinuję, aż za bardzo

jeszcze raz dzięki Eto
5 kwi 21:15
Eta:
5 kwi 21:17