Geometria analityczna
Asia: Sprawdź czy punkty A=(2,5), B=(4,9), C=(46,93) leżą na jednej prostej.
5 kwi 18:11
Wydi: najlepiej wektorami
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
→ →
AB=[2;4] BC=[44;88] czyli BC=22AB czyli są współliniowe
5 kwi 21:26
Jack:
→
BC=[42,84]
→
AC=[44,88]
ale to szczegół...
5 kwi 21:51
Eta:
Można też tak
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
współczynniki kierunkowe prostych:
więc punkty A, B , C −− leżą na jednej prostej
5 kwi 22:16
Jack:
tak naprawdę mając już wektory można wyliczyć te współczynniki, bo
→
AB =[2,4] ⇒ k= 4/2=2
→
BC=[42,84] ⇒ k=84/42=2
→
AC=[44,88] ⇒ k=88/44=2
5 kwi 22:42
nmn: Ale po co liczyć trzy współczynniki skoro wystarczą dwa?
aAB i aAC
10 gru 04:23