punkty wspólne okręgu z prostą
betsy: Wyznacz pkty wspólne okręgu o równaniu
(x−3)2+(y−5)2=4
i prostej x+y=10
5 kwi 18:00
betsy: ja zrobilam układ równań i wyszedł mi pkt.(3,7).
jak wyliczyć drugi pkt?
z rysunku wychodzi... ale to trzeba chyba wyliczyć.
5 kwi 18:16
kalafiorowa:
jezeli zrobilas uklad rownan, z drugiego rownania wyznaczylas np. x i podstawilas do drugiego
rownania, to bardzo odbrze zrobilas
5 kwi 18:31
betsy: tak, ale trzeba podać dwa punkty, a ja mam tylko jeden(3,7), bo delta wyszla 0. i nie wiem jak
wyznaczyć ten drugi punkt...
5 kwi 18:33
Godzio: skoro wyszła zero tzn ze jest jeden punkt wspólny, zaraz sprawdze
5 kwi 18:34
Godzio:
(x−3)2 + (y−5)2 = 4
y = 10 − x
x2 − 6x + 9 + 25 − 10x + x2 −4 = 0
2x2 − 16x + 30 = 0
x2 − 8x + 15 = 0
(x−3)(x−5) = 0
x = 3 v x = 5
y = 7 v x = 5
5 kwi 18:37
betsy: mój błąd

dziękuję
5 kwi 18:44