matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Asia:
Uzasadnij, ze liczby: 1/log
3
2, 1/log
6
2, 1/log
12
2 tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz ich różnicę.
5 kwi 17:57
Bogdan:
Podpowiedź:
1
a
1
=
= log
2
3,
log
3
2
1
a
2
=
= log
2
6,
log
6
2
1
a
3
=
= log
2
12
log
12
2
Ciąg (a
n
) jest arytmetyczny ⇔ 2a
2
= a
1
+ a
3
5 kwi 19:01