bardzo prosze o pomoc
;):): 1).Jaka najmniejszą wartość przyjmuje wyrażenie x2+y2, gdy x+y=5?. Dla jakich x,y przyjmuje
tę wartość?
2). Wyznacz współczynniki bi c funkcji f(x)= x2+bx+c tak, aby do jej wykresu należały punkty
A(3,9) i B (−1,9)
5 kwi 17:30
tim: 1.
5 kwi 17:36
tim: y = 5 − x
(5−x)2 +x2 = 25 − 10x + 2x2
Znaleźć minimum tej funkcji:25 − 10x + 2x2
Znajdujemy i wychodzi, że jest to 12,5 dla x = y = 2,5.
5 kwi 17:39
tim: Np tak:
x2 + bx + c = y
Podstawiamy x i y:
32 + 3x + c = 9
oraz
(−1)2 −1x +c=9
I rozwiązujemy jak układ równań.
5 kwi 17:40
;):): Wielkie dzieki

5 kwi 17:41