geaometria na plaszczyznie kartezjanskiej
betsy: Oblicz pole trójkata ABC wiedzac ze A=(−6,2), C=(3,2), a współrzędne pkt B sa rozwiazaniem
ukladu rownan:
y=1/3x+4
y=−x+5
odp:10 i 1/8
5 kwi 17:01
Godzio:
1.Wylicz długość odcinka AC
2.Rozwiąż układ i podaj współrzędne B
3.Ustal równanie prostej AC i do niej prostopadłej przechodzącej przez B
4.rozwiąż układ obu tych prostych z których otrzymasz ich punkt przecięcia ( np D)
5.Wylicz długość BD
To jest jeden ze sposobów
5 kwi 17:04
betsy: |AC|=9?
5 kwi 17:36
betsy: chyba mam problem...
B=(3/4,5/4) nie wiem czy dobrze mi wyszło, ale robilam dalej...
i ustalając równanie prostej AC wyszło mi:
2=−6a+b
2=3a+b
−−−−−−−−−− −
0=−9a
a=0
b=2
y=2?chyba coś nie tak
5 kwi 17:51