Sallariman: a) (x-1)" = 2(x-1)(x+3)
b) 3x"+2<x
c) (3x-5)" -36 = 0
d)x" - 10x + 21 = 0
e) -x" + 4x + 21 = 0
f) x" + 5 > 0
g) 4 - 49x" > 0
h) (x - 2)(x + 3) > (x - 2)(2x + 5)
3 gru 18:29
Madzienka3012: te dwie kreski nad x to jest pochoda drugiego stopnia czy chodzi o kwadrat?
4 gru 12:07
Basia:
chyba kwadrat bo z drugą pochodną to byłoby śmiesznie łatwe
4 gru 12:48
Basia:
do a) zastosuj wzór na (a-b)2 po lewej, po prawej wykonaj mnożenie
potem wszystko na lewą, redukcja wyrazów podobnych , Δ i pierwiastki
próbuj sam, na pewno potrafisz
4 gru 13:36
Basia:
w b) tak samo tylko nic nie trzeba mnożyć ani podnosić do kwadratu
Δ, pierwiastki, wykres i z wykresu odczytujesz gdzie funkcja ma wartości <0
itd.
4 gru 13:38
Sallariman: Basia jestes dla mnie zbyt skaplikowana.
Madzienka3012 - doszedlem do :
a) x"- x+ 1= (2x+ 2)(2x+ 6)
2x+ 2 . 2x+ 6
2x+ 4x+ 6
x"- x+ 1- 2x - 4x- 6
x"- 7x- 5
jak to zjesc ?
4 gru 19:17