Oblicz
Ania: Kierowca pomyślał, że odległość 208 km może przejechać z pewną stała prędkością v w czasie t.
Gdyby jechał z prędkością o 13 km/h większą, to tę samą trasę pokonałby w czasie o 0,8 godziny
krótszym. O jakiej stałej prędkości pomyślał kierowca?
Próbowałam wyliczyć to zadanie z układu, bo tak przeważnie liczę takie zadania i wynik wychodzi
mi prawidłowy, ale tym razem wynik nie chce mi wyjść taki jak powinien być, czyli 52km/h.
Jeśli moglibyście to poproszę o wyliczenie w formie układu, chciałabym spr gdzie popełniłam
błąd. Z góry dziękuję
5 kwi 16:39
Godzio:
t = U{208}[v}
208 = (v+13)(t−0,8)
| | 208 | |
208 = (v+13)( |
| − 0,8) |
| | v | |
| | 2704 | |
208 = 208 − 0,8v + |
| − 10,4 /*v |
| | v | |
0 = −0,8v
2 − 10,4v + 2704 / : (−0,8)
0 = v
2 + 13v − 3380
Δ = 169 + 13520 = 13689
√Δ = 117
v
2 < 0 wiec odrzucamy
5 kwi 16:44
ikkkkkkkkkkkk: 52
8 kwi 19:09
ikkkkkkkkkkkk: ale to Góóóóóóóóóóóópie :<:<:<:<:<:<:


:

:


:

D
8 kwi 19:09