Wykaż
Agnieszka: Wykaż, że dla każdej liczby n ∊ N+ wyrażenie n3 − n jest podzielne przez 6.
5 kwi 16:01
Godzio: n(n
2−1) = (n−1)n(n+1)
iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 2 i przez 3 a wiec przez 6 tez
5 kwi 16:02
Godzio: albo z indukcji:
n = 1
1 − 1 = 0 − jest podzielne przez 6
k3 − k = 6s
(k+1)3 − (k+1) = 6p
k3 + 3k2 + 3k + 1 − k − 1 = 6p
k3 − k + 3k2 + 3k = 6p
6s + 3k(k+1) = 6p
3 * k(k+1) => 3 * iloczyn 2 kolejnych liczb naturalnych w których napewno znajduje sie liczba
nieparzysta i parzysta a wiec podzielna przez 2
5 kwi 16:05