równanie dwukwadratowe?
klaudia: Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 5x4 − 13 = 0 ?
5 kwi 14:07
Jack: | | 13 | |
Niech a2= |
| (dla prostoty zapisu)
|
| | 5 | |
5(x
4−a
2)=0
4(x
2−a)(x
2+a)=0
4(x−a)(x+a)(x
2+a)=0
5 kwi 14:10
klaudia: czyli bedą 4 rozwiązania ?
5 kwi 14:19
Jack: | | 13 | |
x2+a=x2+4√ |
| nie ma rozwiązania bo a>0 oraz x 2 też daje liczbę >0  Czyli tylko 2.
|
| | 5 | |
poprawiam ten ostatni wiersz... 4(x+
√a)(x−
√a)(x
2+
√a)
5 kwi 14:23
Jack: kurde... 4(x−
√a)(x−
√a)(x
2+a).
Sorry za zamieszanie
5 kwi 14:23
klaudia: ok dzieki teraz rozumiem
5 kwi 14:36