Sallariman: Dana jest funkcja kwadratowa w postaci kanonicznej f(x)= -1/2(x - 1)" + 2
a) Przedstaw te funkcje w postaci ogolnej i liczbowej.
b) Narysuj wykres tej funkcji
c) Podaj; Zbior wartosci; zbior, w ktorym funkcja jest rosnaca; zbior tych argumentow,
dla ktorych funkcja przyjmuje wartosci niedodatnie.
3 gru 18:24
Basia:
f(x)=-1/2(x-1)2+2=-1/2(x2-2x+1)+2=-1/2x2+x-1/2+2=-1/2x2+x+3/2
i to jest postać ogólna a co to jest postać liczbowa to ja nie wiem
wykresem jest parabola
ramiona w dół bo a=-1/2
wierzchołek P=(1,2)
można jeszcze znaleźć miejsca zerowe
Δ=12-4*(-1/2)*(3/2)=1+3=4
√Δ=2
x1=(-1-2)/(2*(-1/2))=(-3)/(-1)=3
x2=(-1+2)/(2*(-1/2))=1/(-1)=-1
po narysowaniu paraboli widać, że
f(x) jest rosnąca dla x∈(-∞; 1>
f(x)≤0 dla x∈(-∞; -1> U <3; +∞)
4 gru 12:57
Sallariman: tutaj dziekuje Basiu
4 gru 19:20
Justyna: x2+2x−4
25 sty 11:05