wyr. algebraiczne
Ani@: Witam

czy mógłby mi ktoś sprawdzić zadanie

byłabym bardzo wdzięczna

Z gówry dziekuję za
pomoc

1. Zapisz w postaci wyrażeń algebraicznych:
a) sumę podwojonej liczby a i potrojonej liczby b : a
2+b
2
| | a+b | |
b) połowę sumy liczb a i b : |
|
|
| | 2 | |
c) sześcian różnicy liczb a i b : (a−b)
3
| | a | |
d) iloraz liczby a przez różnicę liczb c i d: |
|
|
| | c−d | |
2. Za pomocą odpowiednich wyrażeń i symboli matematycznych zapisz:
a) liczba a jest większa od sumy liczb b i c: a>b+c
b)
13 sumy liczb x i y równa się 5 :
13(x+y)=5
c) liczba x jest dwa razy większa od liczby y: x=2y
d) kwadrat liczby a jest o 1 większy od liczby a: a
2 =a+1
3. Zapisz w postaci wyrażeń algebraicznych:
a) połowę liczby a :
a2
b) trzecią część liczby a:
a3
c) kwadrat liczby a: a
2
d) odwrotność liczby a:
1a