zad
Kaasia: zadanie:
Kąty \alpha i \beta są kątami przyległymi Kąt wyznaczony przez dwusieczne kątów \alpha i \beta
ma miarę :
rozwiązanie:
Z określenia kątów przyległych mamy \alpha+\beta=180o. Kąt (wypukły) utworzony przez
dwusieczne kątów \alpha, \beta jest sumą \frac{1}{2}\alpha+\frac{1}{2}\beta, więc wobec
powyższego jest on kątem prostym.
nie rozumiem tego rozwiązania, dlaczego akurat z tego wynika że jest prosty? może ktoś to
jaśniej objaśnić?
5 kwi 13:01
Bogdan:

2α + 2β = 180
o / :2 ⇒ α + β = ....
5 kwi 13:07
paziówna: kąty przyległe to takie, że ich suma to 180
o. masz więc:
α + β = 180
o
szukasz kąta utworzonego przez dwusieczne kątów α i β, dlatego bierzesz połowy tych obu kątów:
za α+β z pierwszego równania podstawiasz 180
o:
| 1 | | 1 | |
| (α + β) = |
| *180o = 90o |
| 2 | | 2 | |
stąd jest to kąt prosty
jaśniej?

starałam się jak mogłam
5 kwi 13:11
Kaasia: tak, dziękuję już rozumiem
5 kwi 13:19
kami: dobre rozwiązanie
9 mar 19:09
kami: bok rombu = 17
a jego dłuższa przekątna = 30
oblicz pole rombu
9 mar 19:10
azcs:
29 kwi 18:56