Kuman: Ile jest różnych rozmieszczeń 10 kul w 4 szufladach
3 gru 18:17
milord:
410
3 gru 20:00
Kuman: a dlaczego nie 10
4
nie moge tego zrozumieć...
3 gru 20:06
milord:
bo to jest funkcja różnowartościowa
10 → 4 szuflady wiec masz możliwości ( I, II, III, IV)
czyli n= 4 k =10
wiec nk = 410
tak jak
przy 2- krotnym rzucie monetą i np; kostką
( O,R) itd czyli zbiór par wiec 22
przy 10- krotnym rzucie monetą masz już nie pary ale
zbióry 10 -cio elem. utworzone z O i R
czyli 210
3 gru 20:22
Kuman: aha w ten sposób to działa

dzięki wielkie
3 gru 20:25
milord:
Przy rzucie kostką dysponujesz 6--ma elem.
czyli n=6
jeżeli rzucasz 3 -y razy to masz 6
3
jeżeli 10 razy to masz 6
10
przecież nie wrzucasz szuflad do kul


tylko kule do szuflad

czyli dysponujesz 4 - rema szufladami dlatego 4
10 

3 gru 20:25
Kuman: no tak ewidentnie nie wrzucam szuflad do kul hehehe

dzieki jeszcze raz
3 gru 20:28