funkcja kwadratwa
Kaasia: jaki jest wierzchołek paraboli funkcji F(x)= −2(x−2)(x+4) ? jak to policzyć mi coś nie
wychodzi:( liczę z tych wzorów hmm.
5 kwi 12:57
paziówna: pierwsza wspórzędna wierzchołka to średnia arytmetyczna miejsc zerowych funkcji. gdy będziesz
mieć pierwszą wsp, podstaw do wzoru funkcji, będziesz mieć drugą.
5 kwi 13:06
Kaasia: dzięki!
5 kwi 13:23
Magda: musisz sobie to wszystko przemnożyć i zredukowac to Ci wyjdzie postać ogólna funkcji
kwadratowej (y=ax
2+bx+c) potem tylko wyliczyć p i q, czyli właśnie jej wierzchołki (p=− b/2a
; q=− Δ/4a no a Δ to chyba juz wiesz jaki wzór

)
Powodzenia
5 kwi 13:30
mondrala: Δ=b2−4ac
5 kwi 13:48
Jack: paziówna ma rację − mając postać iloczynową nie ma sensu wymnażać i liczyć ze wzoru p i q.
5 kwi 13:50
Bogdan:
Nie potrzeba
Magdo wyznaczać postaci ogólnej i potem obliczać Δ. Wystarczy zastosować
podpowiedź
paziówny.
| | −4 + 2 | |
x1 = −4, x2 = 2, xw = |
| = −1, yw = −2*(−1 − 2)*(−1 + 4) = 18 |
| | 2 | |
W = (−1, 18)
5 kwi 13:53
Gustlik: Paziówno i Bogdanie − masz rację, też bym tak to rozwiązał. Niestety mało który nauczyciel w
szkole pokazuje tę metodę − w szkołach robią metodą Magdy.
5 kwi 14:42