Asica : Mam takie zadanko i kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać, będę bardzo wdzięczna za
każde objaśnienie

Adam i jego tato mają razem 45 lat. Gdy urodził się Adam jego tata
miał 25 lat. Ile lat ma Adam, a ile jego tata?
3 gru 17:51
Mycha: x- wiek Adama
y- wiek taty
x+y=45
y-x(bo tyle lat temu urodzil sie Adam)=25
--------
2y=70
y=25
x=10
3 gru 17:53
Asica : OOoooj sirota ze mnie

20 lat
3 gru 17:54
Asica : A guzik bo 10

dzięki Mycha
3 gru 17:54
Mycha: sorki x=20
pomylka w nacisnieciu
3 gru 17:55
Kuman: To bardzo proste zadanie.
Wiek Adama- X= 10
Wiek Ojca - X +25= 35
Układasz równanie: X+X+25= 45
2x=20 / :2
x = 10
3 gru 17:55
Kuman: widze ze sie spozniłem
3 gru 17:56
Mycha: o matko ja chyba juz na klawiature cykac nie umiem
oczywiscie y=35
x=10
teraz w porzadku
3 gru 17:57
Mycha: nie spozniles sie az tak bo ze mna cos nie tak dzisiaj
3 gru 17:57
Kuman: a jednak dobrze, że też policzyłem

hehe może za dużo już rozwiązujesz
3 gru 18:00
Mycha: moze moze

bo nie dosc ze tutaj to jeszcze swoje rzeczy

chyba czas przerwe zrobic
3 gru 18:02
Asica : Kuman ty tu Mychy przy moich zadaniach nie podrywaj

dzięki za pomoc
3 gru 18:09
Kuman: he he xD nie ma za co
3 gru 18:17