matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
15
???:
oblicz pole trapezu ktorego krotsza podstawa ma dlugosc
√
3
ramiona maja dlugosc 3
√
2
i 6. katy przy dluzszej podstawie maja miary 45* , 30*
5 kwi 12:16
Anna:
pomagam
5 kwi 12:36
Anna:
Dane: b=
√
3
, c= 3
√
2
, d= 6, α=45
0
, β =30
0
1
P = ? P =
(a+b)*h
2
α=45
0
⇒ h=x ⇒ c=h
√
2
⇒h
√
2
= 3
√
2
⇒
h=3
h
= tgβ
y
3
√
3
=
y
3
9
9
√
3
y =
=
=
3
√
3
√
3
3
a = x+b+y = 3+
√
3
+ 3
√
3
=
3+4
√
3
1
3
P =
(3+4
√
3
+
√
3
) *3 =
(3+5
√
3
)
2
2
5 kwi 12:45