15
???: cena butow letnich zmiejszyla sie o jesienia dwukrotnie o 10%. po obnizkach buty kosztowaly
162zl. oblicz poczatkowa cene butow.
5 kwi 12:13
Gustlik: Najlepiej rozwiązać "od tyłu" − robisz proporcję:
162 zł − 90 %
x zł − 100 %
| | 162*100 | |
x = |
| = 180 zł − to cena po pierwszej obniżce
|
| | 90 | |
Robisz drugą proporcję w podobny sposób:
180 zł − 90 %
x zł − 100 %
| | 180*100 | |
x = |
| = 200 zł − to to cena przed obniżkami. |
| | 90 | |
5 kwi 14:48
Bogdan:
| | 162 | |
albo tak: 162 = x*0,9*0,9 ⇒ x = |
| = 200 |
| | 0,81 | |
5 kwi 14:59
Gustlik: Dobry sposób, Bogdanie, tylko wiele osób woli rozwiązywać zadania z procentów proporcjami, bo
mylą im się przekształcane na różna sposoby wzory czy liczby, kiedy się mnoży a kiedy dzieli
przez 100 %. Proporcje natomiast to bardziej uniwersalna metoda i przejrzysta dla wielu
uczniów.
5 kwi 23:15