R.W.16l: | | 2 | | 12√3 | |
z tego wynika że Hostrosłupa= |
| hpodstawy= |
| =6√6 |
| | 3 | | √2 | |
2/3h=6
√6
h=4
√6
a
√3/2=4
√6
a
√3=8
√6
a=8
√18/3=24
√2/3=8
√2
P
P=a
2√3/4=128
√3/4=32
√3
V=1/3P
P*H=192
√18/3=192
√2
P
B=3ah/2
h=
√(12√3(krawedź boczna))2+(4√2(połowa a))2
h=
√432+32=
√464=2
√116=4
√29
P
B=3*8
√2*4
√29/2=96
√58/2=48
√58
P
C=48
√58+32
√3
trochę dziwny wynik, ale to nie znaczy że może być zły

ps. robiłem z wyobraźni, bez obrazka pomocniczego więc mogłem coś pomylić, więc lepiej sprawdź
moje obliczeni, jeżeli rozumiesz moje rozumowanie