matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;)
matura:
matura: wiedząc żę tgα + 1/tgα = 5 oblicz a) tg
2
α + 1/tg
2
α
4 kwi 21:47
miki:
podnosząc obustronnie do kwadratu otrzymasz
1
( tgα+
)
2
= 25
tgα
1
1
tg
2
α+2*tgα*
+
= 25
tgα
tg
2
α
1
tg
2
α+2 +
= 25
tg
2
α
1
tg
2
α+
= 23
tg
2
α
4 kwi 23:43