d
kiełbasa: 415. rozwiązać układ:
{2logx2+3logy2=0
{x2−4y2=0
tym razem nie wiem jak to zrobić zupełnie, zacinam się już przy początku, więc nie warto pisać.
odp: x=225 y=2−35
4 kwi 21:29
Nikka: D: x∊(0,1)∪(1,
∞) i y∊(0,1)∪(1,
∞)
Skorzystaj z tw. o zamianie podstaw logarytmu w pierwszym równaniu i podane logarytmy zamień na
logarytmy o podstawie 2.
| | 1 | |
Po przekształceniach z pierwszego równania wyszło mi y2 = |
| , wstawiłam do drugiego |
| | x3 | |
i obliczyłam x ...
4 kwi 21:39
Jack:
SKorzystaj z tego:
2log
x2=2
1log2x
3log
y2=3
1log2y
Będzie:
2
1log2x−3
1log2y=0
| 2log2y−3log2x | |
| =0
|
| log2y*log2x | |
dalej już prościej
4 kwi 21:40
Jack: w liczniku "+" powinien stać.
4 kwi 21:43
Marcin: Jest dokładnie tak jak napisała Nikka ( jeśli chodzi o wyniki ). Ja zrobiłem tak jak napisał
Jack, tylko, że "przemnożyłem na krzyż", a nie przyrównywałem do zera. Wydawało się prościej.
4 kwi 21:47